artikels

hier een leuke reportage van ons: Bekijk het fragment hier!

Den Triest in de Zytoloog

Brouwer Marc in de groen gordel : Bekijk het fragment hier!

triest nu ook in antwerpen

Filmpersonage krijgt bistro in Antwerpen

ANTWERPEN 

Wouter en Ben tellen af naar 2 augustus, de dag waarop ze hun bistro Mr. Hulot in de Grote Pieter Potstraat openen.

Toen Wouter Mariën en partner Ben Nachtegael het pand in de Grote Pieter Potstraat zagen, waren ze meteen overtuigd.

Wouter werkte eerder in de keuken van Salon de Thé Claude op het Conscienceplein, Bistro Bar 2 en de Brusselse AB. “Het werd tijd om zelf iets op te bouwen.” Partner Ben maakt een grotere omschakeling. Hij was jarenlang verkoper voor Dries Van Noten en in kledingzaak Verso, nu gaat hij bistroklanten bedienen. “Maar het is geen sprong in het onbekende, want Ben is kok van opleiding”, sust Wouter.

De naam voor hun bistro kwam dan weer van Wouters vader, die een hevige fan is van Mr. Hulot, een fictief personage uit 1953 van filmmaker Jacques Tati. Voor wie minder vertrouwd is met de Franse film: ook Mr. Beans personage zou inspiratie hebben gehaald bij Mr. Hulot.

“Onze menu moet een spiegel zijn van de Belgische keuken. Ik gebruik verse streekproducten. Bedoeling is een kleine vaste kaart te hebben met een paar blijvers, zoals vol-au-vent, stoofvlees, spaghetti en hamburger. Die kaart willen we steeds aanvullen met suggesties.”

”En vergeet vooral niet ons eigen bier”, kondigt Wouter aan. “Mijn stiefvader, die microbrouwerij Den Triest in Willebroek beheert, heeft speciaal voor ons enkele biertjes gebrouwen: de Mr. Hulot blond en -bruin. Ook een champagnebier hoort tot zijn recentste creaties.”

Mr. Hulot, Grote Pieter Potstraat 36, open op 2 augustus.

triest brouwt voor kasteel hingene

Kasteel d'Ursel lanceert eigen bier

'Cuvée Antonine', zo heet het gloednieuwe bier van kasteel d'Ursel in Hingene (Bornem). "We lieten een blond en bruin streekbier brouwen, de naam legt de link naar onze hertogin Antonine De Mun. Met de opbrengst van het bier willen we haar schildersatelier renoveren, en er een bijzondere vakantiewoning van maken", zegt directeur van kasteel d'Ursel Koen De Vlieger.

ELS DALEMANS

"Het kasteel d'Ursel werd de voorbije jaren grondig en intussen bijna volledig gerenoveerd, ook het park onderging al een grote metamorfose. Maar op het domein staat ook nog een oud schildersatelier, dat de hertog d'Ursel liet bouwen voor zijn artistieke echtgenote, hertogin Antonine de Mun (1849-1931). Het huisje in het park werd na haar dood nog wel eens gebruikt als lokaal voor de Scouts of lokale harmonie, maar uiteindelijk raakte het in verval en kreeg het te veel bezoek van vandalen", zeggen De Vlieger en bevoegd gedeputeerde voor Erfgoed Luk Lemmens.

"We willen het atelier van Antonine nieuw leven inblazen, door het om te bouwen tot een unieke vakantiewoning. Zo kunnen bezoekers overnachten op deze historische site met knap uitzicht op het park. De werken aan het atelier starten rond Pasen en moeten in de zomer van 2018 achter de rug zijn. Provincie Antwerpen investeert 425.000 euro in de renovatie, maar we verwachten dat de kosten voor afwerking en inrichting hoger zullen oplopen. Daarom brengen we een bier op de markt: de Cuvée Antonine Bruin en de Cuvée Antonine Blond."

De Vlieger trok met zijn plannen naar de artisanale brouwerij Den Triest in Kapelle-op-den-Bos.

"We gingen op zoek naar ingrediënten met een link naar het kasteeldomein", zegt brouwer Marc Struyf. "In het park staan bijenkasten, de zomerhoning hiervan paste perfect bij onze blonde tripel. Voor de bruine dubbel gingen op zoek naar dikke takken die we versnipperden tot eiken schilfers. Deze vermengen we gedurende een week met het bier, het resultaat is een bijzondere toets van eik."

Karaktervol en in balans

Het resultaat smaakte biersommelier Sofie Vanrafelghem best. "De Cuvées Antonine zijn karaktervolle bieren geworden, de smaken zijn perfect in balans en enorm veelzijdig te gebruiken. De grote flessen van 75cl zijn een extra bonuspunt."

Ook het etiket op de flessen is een verwijzing naar Antonine. "We gebruikten twee schilderijen, die de hertogin maakte van haar zussen Marie en Alix, als afbeelding. Zo is de cirkel naar haar schildersatelier helemaal rond." 

Cuvée Antonine Blond en Cuvée Antonine Bruin zijn afzonderlijk verkrijgbaar in flessen van 75 cl aan 10 euro per fles. Het duo is ook samen met een gepersonaliseerd glas te koop in een cadeauverpakking aan 27,50 euro. 

In elke verpakking zit een nummer, waarmee de koper deelneemt aan een wedstrijd. De winnaar mag met een groep van acht personen het allereerste weekend doorbrengen in 'Het Atelier van Antonine'. Een bestelling plaatsen kan via info@kasteeldursel.be of 03 820 60 10, voor 10 maart betaal je 25 euro. De Cuvée Antonine is ook te koop tijdens de proefdagen op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 maart van 11 tot 18 uur in Kasteel d'Ursel, W. d'Urselstraat 9 in Hingene.

Julien Vrebos proeft traditionele boterham met plattekaas in Tervuren

Triest IPA verslaat beste bier ter wereld - GVA.be

Zie hier het artikel op GVA.be

 

Voorstelling Sint-Kruizenaar

Veel verenigingen laten hier hun bierbrouwen

Het Anker Duvel Moortgat Palm Breweries Brouwerij Haacht de grote re brouwerijen in de buurt zijn u wellicht bekend Maar wist u dat er in onze regio nog een handvol microbrouwerijen en ambachtelijke brouwerijtjes huizen waarookenkelehectolitersbiergebrouwenworden Neen Wij zochten het hik voor u uit.

Bekijk hier het volledig artikel.

De Zevende Dag op proefbezoek bij Den Triest

De Zevende Dag was op proefbezoek bij Den Triest. Bekijk hier de video: Op proefbezoek bij microbrouwerij Den Triest

De Neus is nieuw Kapels streekbier

Bier is mijn passie

Hobbybrouwer Marc Struyf presenteert Kapels bier 'De Neus'

Kapels bier 'De Neus'

Triest brouwd Record bier

nvvvf

'De Neus' is nieuw Kapels streekbier

KAPELLE-OP-DEN-BOS - Kapelle-op-den-Bos heeft z'n eigen streekbier: 'De Neus'. Het zal op officiële plechtigheden en speciale gelegenheden van de gemeente worden geschonken. Joris Herpol

Na de gemeenteraad maandagavond is op een feestelijke receptie het Kapelse streekbier 'De Neus' officieel voorgesteld. Een honderdtal Kapellenaren waren naar het gemeentehuis afgezakt voor de voorstelling van het boek 'Drie Kleine Dorpen in een Grote Oorlog' van Marvin Olbrechts en Bart Doms, en werden er meteen vergast op het nieuwe streekbiertje.

'De Neus' is een tripelbier met eigen recept gebrouwen voor de gemeente Kapelle-op-den-Bos en het Gemeenschapscentrum 'De Oude Pastorie', zegt Marc Struyf van de microbrouwerij Den Triest, dat eveneens gelegenheidscafé is. 'Ik maak het brouwsel per 180 liter. Telkens als de voorraad op is, begin ik opnieuw. 'De Neus' bevat 7,5 procent alcohol en heeft een hoppige smaak. Het is een blond bier waarin ik drie verschillende moutsoorten en twee hopsoorten heb gebruikt: Belgische en Amerikaanse. De Amerikaanse zorgt voor een fruitige smaak. Het bier is van hoge gisting, hergist in fles, ongefilterd en ambachtelijk gebrouwen. Dat bevordert uiteraard de smaak van het bier', verzekert Struyf. Hij is met 'De Neus' niet aan z'n proefstuk toe. Hij heeft ook al eens 'Kesse' als gelegenheidsbier gebrouwen voor de gemeente, maar 'De Neus' is wel een heel jaar door verkrijgbaar.

Maar vanwaar de naam 'De Neus'? Schepen van Cultuur Else De Wachter (SP.A): 'We hebben op Ring TV een oproep gelanceerd waarbij mensen een naam voor het nieuwe Kapelse bier konden geven. Er waren een vijftiental namen opgegeven, waaronder 'De Neus'. Daarop is onze keuze gevallen. De Neus is een oude spotnaam voor de Kapellenaar. Hij zou met de neus in de lucht wat neerkijken op de rest van de wereld. De neus is ook de naam van een van de vijf sculpturen die samen 'De Ontmoeting' vormen, en zich sinds 2003 op de Mechelseweg bevinden. Het logo werd ontworpen door de Opwijkse kunstenaar Kris De Plecker', aldus De Wachter.

'De Neus' wordt vanaf 1 december te koop aangeboden in GC De Oude Pastorie, in theater Playerwater, in gelegenheidscafé Marc Struyf, en het wordt de receptiedrank bij uitstek bij gemeentelijke activiteiten. Je kan het ook kopen in geschenkverpakking, al dan niet met glas.

Info tel. 015-71.02.53 of bij Microbrouwerij 'Den Triest', Trieststraat 24, Kapelle-op-den-Bos.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=0I2J3O33

Triest brouwen in omgebouwde hooizolder

Triest bouwen in omgebouwde hooizolder



KAPELLE-OP-DEN-BOS - Marc Struyf man bouwde zijn hooischuur om tot buurtcafé en brouwt er zijn eigen Triest, genoemd naar de straat in Kapelle-op-den-Bos, waar hij woont. ,,Met mijn 37.000 bieretiketten verdeeld over 96 mappen, heb ik de grootste verzameling in België", zegt de freelance lichttechnicus niet zonder trots.Triest brouwen in omgebouwde hooizolder - 11/07/2006

Triest is het er anders helemaal niet... Zijn collectie bierflesjes, kroonkurken en glazen, en dat enkel van Belgische bieren, komen prima tot hun recht in het ruime café in de tuin. 

,,Hoe ik ermee begonnen ben? Vroeger maakte ik deel uit van een theatergezelschap en we reisden toen door heel het land. Zo schreef ik al eens de naam op van een minder bekend bier. Maar na één theaterseizoen had ik al een lijst van ruim honderd bieren. Later ben ik dan brouwers gaan bezoeken en zo geraakte ik aan etiketten, die ik dan weer kon ruilen met andere verzamelaars." 

,,Eerst zond ik, vaak zonder succes, brieven inclusief postzegel naar brouwers met de vraag of ze mij etiketten wilden opsturen. Veel brouwers hadden ,,dozen vol" zulke aanvragen staan. Ik beantwoordde die allemaal persoonlijk en kon op die manier heel wat contacten leggen. Zo ontstond in 1985 de Belgische Etiketservice. De organisatie telt wereldwijd zo'n duizend leden uit onder meer Canada, Argentinië en het voormalige Oostblok." 

Exportetiketten 

,,Meest begeerd zijn de exportetiketten van bierflesjes die hier niet verkrijgbaar zijn in de handel. Toch merk ik jammer genoeg dat de ruiltraditie achteruit boert sinds de opkomst van het internet. Mensen kopen vaker én duurder via bijvoorbeeld eBay, terwijl je op een beurs pas écht inzicht krijgt in het aanbod." 

Het gebruik van bieretiketten kende haar grote doorbraak in de jaren '40. Marc spaart ook bierkroonkurken. Hij heeft er ondertussen zo'n 52.000 bijeen en hij bezit ook 112 verschillende Palm-glazen. ,,Waar België begin 1900 nog zo'n 4.400 brouwerijen telde, is dat aantal nu teruggevallen tot 120, inclusief de kleine brouwerijen", weet Struyf. 

,,Het allermooiste bieretiket? Bij brouwerij Tivoli uit Antwerpen hebben ze er hele mooie maar ook in Het Anker in Mechelen", besluit de verzamelaar. 

Meer info over de Etiketservice: http://users.pandora.be/label.service 

Carla ROCHETTE

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GV8UTAH0

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x